Hoe herken je een kledingstuk van goede kwaliteit, kennis van stoffen is de basis bij het stoffen kopen .Labels geven hierover informatie. Maar probeer zelf het verschil tussen wol en acryl te voelen. En welk materiaal is duurzaam en dus minder schadelijk voor het milieu?
Katoen of bio katoen?
Wil je stoffen kopen maar weet je niet of je katoen of bio katoen moet kopen, of weet je niet eens wat het verschil is? Lees dan deze alinea goed door!
Katoen
Katoen is zeer rekbaar, voelt koel aan, voert vocht af en is perfect isolerend. Katoen laat zich gemakkelijk mengen met andere stoffen. Door katoen te mengen met synthetische vezels wordt de stof goedkoper en is deze sneller droog. Maar het heeft nog een ander voordeel. Katoenkleurige kleding vervaagt snel na het wassen; gemengd met synthetische vezels maakt de stof onveranderlijk. Een kwart van alle pesticiden die in de wereldwijde landbouw worden gebruikt, wordt gebruikt bij de teelt van katoen. Deze chemicaliën vergiftigen niet alleen het milieu, maar ook de boeren die ermee in contact komen. Het produceren van jeans levert ongeveer 10 kg CO2-uitstoot op, om nog maar te zwijgen van het waterverbruik (7000 liter water voor een spijkerbroek).
Bio katoen
Het verschil tussen katoen en biologisch katoen is dat er geen schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt bij het telen van biologisch katoen. Biologisch katoen wordt met de hand geplukt, omdat het mechanische plukproces chemicaliën vereist. Hierdoor is de opbrengst van biologisch katoen 50% lager dan die van conventioneel katoen. Er is dus meer land nodig om dezelfde hoeveelheid katoengaren te verbouwen.