Als je op de  Ubisoft Store, Steam Store, of Origin kijkt zul je zien dat multiplayer spellen in 2021 nog steeds zeer populair zijn. Als je de vraag stelt wat de populairste game is in 2021 kun je daar meerdere antwoorden op geven. Je kunt gewoon vertellen welk spel de meeste installaties of actieve gebruikers heeft maar dat geeft een beetje een raar beeld. Er zijn namelijk bepaalde spellen die zo allesomvattend zijn dat ze ver boven de rest uitsteken. Je denkt dan waarschijnlijk aan spellen als Minecraft, Roblox of World of Warcraft. Deze spellen zijn zo groot geweest voor zoveel jaren dat ze technisch gezien bijna altijd de populairste spellen zullen zijn. Dus ik kijk meer naar wat nu populair geworden is in 2021.

Wat maakt een game populair?

Als we kijken naar welke multiplayer games populair geworden zijn in 2021 dan moet je waarschijnlijk denken aan iets als de nieuwe Battlefield die onlangs is uitgekomen of Age of Empires IV. Een vriend van mij zei iets wijs over multiplayer spellen: “Het is minder belangrijk hoe goed het spel is en meer belangrijk hoeveel sociaal contact je hebt.” Als je een multiplayer spel speelt met je vrienden dan is dat wat belangrijk voor je is. Voor veel mensen gaat deze vaak andersom. Ze spelen World of Warcraft jarenlang en ontmoeten hun vrienden en echtgenoten in het spel. Het is eigenlijk heel erg mooi om te zien.

Mensen nemen geen risico’s met multiplayer

Een reden voor waarom multiplayer spellen of heel erg populair zijn of dat ze helemaal niet gespeeld worden ligt in het feit dat mensen geen risico willen nemen met een multiplayer spel. Veel van deze spellen worden in tegenstelling tot singleplayer spellen gezien als een langdurige investering. Als je Far Cry gespeeld hebt ga je het misschien nog een keer spelen maar de meeste mensen spelen het één keer en zijn er dan klaar mee. Bij een spel als World of Warcraft houdt dit echter nooit op. Er zullen expansions voor dat spel uitkomen totdat het niet meer financieel aantrekkelijk is. En mensen willen niet hun tijd steken in een multiplayer spel dat ze weer moeten achterlaten.